P11 Split

kategorija :
arhitektura
gdje :
Split, Croatia
kada :
2017
tko :
Mario Matić , Maja Milat

Što raditi kad ne vjerujete u program, ali lokaciju smatrate važnom? Da li sudjelovati, ignorirati, upozoravati, prozivati? Ili se pokušati provući kroz ušice igle- “hack the space”- progurati javni interes, diverzificirati funkcije umjesto monokulture?


Program natječaja “Pojedinačnog zahvata P11 u Splitu” je odredio namjene kao trgovačke (“shopping centar” s jednim prodajnim prostorom), komercijalno-uredske i turističke (hotel), logičan samo promatran iz gledišta kapitala. Na velikoj parceli u gradskom vlasništvu, uz glavnu gradsku aveniju i unutar konsolidiranog urbanog područja natječajnim programom nisu predviđeni prostori od javnog interesa.


Ne slažući se s takvom banalizacijom prostora, pokušali smo aktivirati prostor koji najviše simbolizira traćenje potencijala - krov jednoetažnog polumontažnog prodajnog centra. Velika, neaktivna, dosadna ploha, obično dostupna samo serviserima instalacija pretvorena je u trg, sastajalište, urbani krajolik. Sljemena armirano betonskih krovnih nosača poslužila su kao vrhovi bežuljaka, grede su postale doline. Osjećajući poštavanje prema urbanom sklopu Papandopulove, preuzeli smo urbane elemente iz neposredne blizine projektirane prije 30 godina i uvećali ih, dali im nove funkcije. Nekad cvjetnjaci sad su i svjetlarnici, paravani za instalacije i skate rampe. Obrada površina nije jednoobrazna, već sa što više tekstura i boja, naglašavajući otvorenost i višefunkcionalnost prostora.


Ostale planirane građevine su povezane s novim trgom, služeći kao portali prema okolici. Tako uredska građevina spaja trg sa starom pješačkom ulicom (Papandopulovom) preko niza rampi i pješačkim mostom, služeći kao medijator i razgovarajući istim vokabularom kao stara ulica koju krasi niz rampi i terasa.


Hotel maksimalističkog programa od 300 jedinica je mogao jedino pokušati biti pristojan - materijal fasade je reminescencija okolne gradnje, gabariti slijed urbanog reda okolice.


e-impuls